Kako da napravite papir

Može li se bolje spojiti lepo sa korisnim, nego kad odlučite da sami napravite papir?

Pored toga što ćete uštedeti sebi vreme i novac za kupovinu papira, napravićete baš onakav papir kakav vam treba, u boji koja vam treba, a usluga koju ćete učiniti prirodi je neprocenjiva...  Pa da krenemo...

Trebaće vam lavor ili druga veća posuda sa vodom, plastična mreža  , parče mikrofibera ili sličnog platna,  (drveni) ram, sundjer ili kuhinjska krpa koja dobro upija vodu i stari papir. Koverte od računa i propagandni materijali su dušu dali za reciklažu. Papir iscepkajte i potopite u vodu. 


Nakon 24-48 sati papir ćete moći da 'umesite', tako da se dobije homogena smesa. Brža varijanta je da papir stavite u blender, nalijete vodom i nakon par sekundi imaćete isti učinak. Na čvrstu, plastičnu mrežu stavite mikrofiber platno, preko toga stavite ram (ram ne treba da bude veći od mreže, kako bi mogao da drži platno fiksirano) i sve zajedno stavite u posudu sa vodom. Izmiksirani papir sipajte unutar rama.

 Tokom celog postupka, držite ram i mrežu da se ne odvajaju. Izvadite sve iz vode, višak vode proći će kroz platno, a na platnu će ostati gusta smesa, tj. vaš budući papir.

 Sada odvojite ram od mreže i višak vode iz papira lagano sakupljajte suvom krpom ili sunđerom. Okrenite papir na drugu stranu i ponovo pokupite višak vode. Sada ostavite vaš papir da se suši. Na umereno toplom danu, potrebno je 6-8 sati da bi se papir osušio (pod uslovom da niste sipali puno smese pa je papir debeo kao karton, u tom slučaju treba dosta više vremena). Ako vam se opet žuri, postupak se može ubrzati sušenjem papira fenom ili peglanjem papira ispod kuhinjske krpe, mada lično mislim da je besmisleno trošiti toliko energije na recikliranje. U procesu gnječenja, ili miksiranja papira, možete dodati sušene ili sveže latice cveća, boje, šta god vam padne na pamet, kako bi vaš papir bio lepši i drugačiji.

      Posebna ponuda

NOVOGODIŠNJE ČESTITKE

                

Izdvajamo

               

     

Najnovije na blogu

Malo o Sajtu

Ideja za ovakav sajt potekla je iz zapažanja da  su nam sve potrebnije one ’male velike stvari’ koje nam život čine lepšim. Većini osoba ženskog (a rekla bih i muškog) pola, nije od presudnog značaja šta ćete im pokloniti. Više pažnje pridaje se Vašoj nameri da nekoga obradujete, vremenu i trudu da lepo upakujete poklon, pažljivom odabiru čestitke.

 Sa namerom da Vam u tome pomognem, nastao je ovaj sajt na kome će svako pronaći nešto posebno, za nekoga Vama posebnog...

Kontakt