Scrapbook

ISTORIJA

Prvi oblici scrapbook-a nastali su u Engleskoj, čak u XV veku. Tada su predstavljali svojevrsne zbirke u kojima su sakupljane pesme, priče, pisma, recepti... U formi spomenara pojavljuje se u XVI veku i tada dobija socijalnu ulogu – služi da se u njega potpišu prijatelji i po želji vlasnika upišu poruku, stih... (poput današnjih godišnjaka tj.  spomenara). Ovaj oblik scrapbook-a opstaje i u narednim vekovima, a sa pojavom savremene fotografije, dobija novo lice.

1795, Anne Wagner's ScrapbookNEKOLIKO REČI O DANAŠNJEM SCRAPBOOK-ingu

Danas razlikujemo dve osnovne vrste scrapbook-a : digitalni i ručno pravljeni, papirni scrapbook.

Ja Vam pišem o ovoj drugoj vrsti – handmade.

Ne postoji definicija kako scrapbook treba da izgleda. Tu granice određujete samo Vi, Vaša kreativnost i materijal kojim raspolažete. Naravno, bitna je i njegova namena.

Journaling – je kategorija u kojoj dominira pisanje, možda sa ponekom pratećom fotografijom i pravi se obično kao dnevnik, beležnica, spomenar;

Scrapbook album – svojom namenom sličan klasičnom foto-albumu, dakle dominiraju fotografije i slike, a tekst obično ide uz njih kao opis, beleška (ko, kada, gde);

Ono što im je zajedničko je da su čuvari uspomena, pa se njima obično zaokružuje jedan period u životu (odrastanje, školovanje, putovanje), ili imaju određenu temu, priču (porodični, ljubavni, posvećen ljubimcima...)KAKO SE PRAVI

Kao što smo rekli, nema preciznih pravila. Osnova za scrapbook je papir ili karton, koji ukrašavate i popunjavate po svojoj želji. Za razliku od klasičnih albuma u koje samo ubacite fotografije, ovde svaka stranica posebno nastaje, prema Vašoj trenutnoj inspiraciji.

Može biti u formi sveske, tako da ga popunjavate dok ne ispunite sve stranice, ili su stranice drugačije povezane (metalnim alkama, trakom, spiralom...), pa možete dodavati nove stranice dokle god to želite.

Stranice pored fotografija mogu da sadrže isečke iz novina, crteže, citate, detalje od platna, presovano cveće, dugmad, čipku, ukrasne trake, nitne, šljokice,  džepove sa karticama (tzv. tagovima), detalje od plastike, drveta, metala... Dakle, granica je mašta.

 

 

 SCRAPBOOK  INDUSTRIJA

Za nastajanje 'scrapbook industrije' i modernih scrapbook albuma kakvi se danas prave širom sveta,  zasluge se pripisuju Marielen Christensen, koja je sredinom 70-ih godina prošlog veka počela da pravi ovakve albume kako bi u njima sačuvala uspomene svoje porodice. Tokom 80-ih pravljenje  scrapbook albuma postalo je toliko popularno, da od tada industrija materijala doslovno cveta.

Scrapbook važi za treći najpopularniji zanatski hobi, a najveću pažnju uživa u SAD, Australiji, Zapadnoj Evropi. U okviru hobi industrije, jedna je od najvećih kategorija, a asortiman materijala koji se danas može naći na zapadnom tržištu je nepregledan. Da bi određeni proizvod nosio oznaku materijala za scrapbook mora da zadovoljava međunarodni standard ISO 18902.

Pa evo šta nam to industrija nudi:POKUŠAJTE I VI

Doslovni prevod reči 'Scrapbook' bio bi – 'knjiga od komadića(papira)'.

Dakle, da biste napravili svoj scrapbook album, nisu Vam potrebne stvari sa prethodnog spiska. Ono osnovno od čega ćete početi su papir, lepak i makaze.    Umesto da Vam mašina iseče papir, možete ga cepkati, praviti mozaike, gužvanjem mu dati  drugačiji izgled.  Dugmići sa stare bluze, poslužiće jednako dobro kao oni iz prodavnice. Ukrasne trake sa poklona čekale su ovakvu priliku!

Dosta stvarčica koje čuvate u svom domu nose određenu emotivnu vrednost za Vas. Zamislite onda posebnost albuma koji je napravljen od Vama dragih sitnica, u poređenju sa setom koji ste kupili i sklopili album! Ako malo bolje pogledate oko sebe videćete dosta detalja koji mogu postati deo jedinstvenog, samo Vašeg scrapbook albuma!  

Pokušajte, obećavam - svideće Vam se!autor teksta: Jasna Bogosavljević

Posebna ponuda

NOVOGODIŠNJE ČESTITKE

                

Izdvajamo

               

     

Najnovije na blogu

Malo o Sajtu

Ideja za ovakav sajt potekla je iz zapažanja da  su nam sve potrebnije one ’male velike stvari’ koje nam život čine lepšim. Većini osoba ženskog (a rekla bih i muškog) pola, nije od presudnog značaja šta ćete im pokloniti. Više pažnje pridaje se Vašoj nameri da nekoga obradujete, vremenu i trudu da lepo upakujete poklon, pažljivom odabiru čestitke.

 Sa namerom da Vam u tome pomognem, nastao je ovaj sajt na kome će svako pronaći nešto posebno, za nekoga Vama posebnog...

Kontakt